TARİHÇEMİZ

2.1 OKULUMUZUN TARİHSEL GELİŞİMİ

Okulumuz İstanbul İli,Sultangazi İlçesi, Avrupa yakasında bir ilçedir.2008 yılında Gaziosmanpaşa'ya bağlı 14,Eyüp ve Esenler ilçelerine bağlı birer mahallenin katılımıyla kuruldu. Denizden 50 metre yükseklikte, 36 km² yüz ölçüme sahip olan ilçe doğuda Eyüp batıda Esenler güneyde Gaziosmanpaşa kuzeybatıda Başakşehir ilçeleriyle sınır oluşturmaktadır. İlçe sahip olduğu yüzölçümüyle İstanbul İlçeleri arasında 19. sıradadır.

16 mahalleden oluşan ilçede Alibey barajı, Cebeci taş ocakları ve birkaç küçük akarsu bulunmaktadır. Alibey barajı 1975 - 1983 tarihleri arasında, içme, kullanma ve sanayi suyu temini maksadıyla inşa edilmiş olup halen Avrupa yakasının önemli bir kısmının içme suyu ihtiyacını karşılamaktadır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.930.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 30,00 m, normal su kotunda göl hacmi 66,80 hm3, normal su kotunda gölalanı 4,66 km²´dir. Yılda 39 hm3 içme suyu sağlamaktadır. Üzerinde amatör balıkçılık, su sporları etkinlikleri yapılmakta olup etrafını çevreleyen koruma altındaki ormanlık alanla ilçenin sosyal dinleti ihtiyacını karşılamaktadır.İlçe Nüfusu 483.225'tir.

Cumhuriyet İlkokulu Eğitim ve Öğretimdeki kalitesiyle Sultangazi İlçesinin en başarılı okuludur. Okulumuz 1978 yılında Gecekondu Önleme Bölgesi İlkokulu adı ile açılır. 12 Eylül 1983 yılında yapılan yazışmalar sonucunda okulun adı Cumhuriyet İlkokulu olarak değiştirilir. Okulumuz bahçesine 1984 yılında Cumhuriyet Ortaokulu açılır aynı bahçede bağımsız iki okul 1996 yılına kadar devam eder. 1996 yılında ilk ve orta kısım birleşerek Cumhuriyet İlköğretim Okulu adını alır. Okulumuz 2008 yılına kadar Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı idi. Sultangazi ilçesinin kurulmasıyla 2008 yılından itibaren bu ilçeye bağlanmıştır.Bahçede 3 bağımsız bina yer almakta iken 2010 yılında iki bina yıkılarak 2012 yılında 20 derslikli yeni bina faaliyete geçmiştir. 11/04/2012 tarih ve 28261 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6287 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun gereği  Okulumuz Cumhuriyet İlköğretim Okulu 2012-2013 Eğitim öğretim yılı başında Cumhuriyet İlkokulu ve Cumhuriyet Ortaokulu olarak ayrılmıştır. 29/08/2013 tarih ve 63385 sayılı M.E.B.İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün yazısı gereği Cumhuriyet İlkokulu ve Ortaokulu Cumhuriyet İlk/Ortaokulu olarak birleştirilmiştir. 21/02/2014 tarihli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yazısı gereği Cumhuriyet Ortaokulu Müdürlüğüne Müdür görevlendirmesi yapılmış olup Cumhuriyet İlk/Ortaokulu Müdürlüğü Cumhuriyet İlkokulu ve Cumhuriyet Ortaokulu Müdürlüğü olarak ayrılmıştır.Okulumuzda 1 Fen Bilgisi Laboratuvarı ,2 adet Destek Eğitim odası , 1 Revir,1 Okul-Aile Birliği odası ,3 adet ana sınıfı,1 satranç  dersliği mevcuttur.

ULAŞIM: Okulumuz Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bağlantılı İstanbul - Ankara otoyolunun Sultangazi-Habibler çıkış noktasındaki Cumhuriyet mahallesindedir. Otoyol çıkışından sonra Eski Edirne Asfaltına çıkılır. İlk sağdan dönülür. Sağa döndükten sonra sağ 2.sokaktan içeri (Bosna Cad.) dönülür. Yakınlarında Hamza Yerlikaya Spor Kompleksi ve İgdaş binaları bulunur. Topkapı ve Edirnekapı'dan Sultançiftliği minübüsleri ve metro ile de ulaşımı mümkündür. Toplu taşıma araçlarını kullananlar Metris cezaevini geçtikten sonra Cumhuriyet Mahallesi durağında inerek okula gelebilir.